LOKALE NYHEDER
onsdag 2. oktober 2019
Foto: Keld Østergaard
MARIAGERFJORD: Nordjyllands Historiske Museum vil sørge for, at ingen behøver at kede sig i skolernes efterårsferie, uge 42. Der indviteres til aktiviteter på Vikingecenter Fyrkat ved Hobro, Lystfartøjsmuseet i Hobro, cirkusmuseet i Rold og Hadsund Egnssamling.
Fra lørdag 12. oktober til søndag 20. oktober vil Vikingecenter Fyrkat ved Hobro være fyldt med vikingeliv og aktiviteter for hele familien.

- De mange vikinger kommer blandt andet for at udveksle erfaringer og lære af hinanden, og som publikum kan man for eksempel opleve garvning af skind og læderarbejde, plantefarvning af uld og hør, keramik og milebrænding, smedning, brikvævning og nålebinding, buebyggeri samt forskelligt
træarbejde, siger Jens-Erik Møller,  Nordjyllands Historiske Museum.

Som noget helt særligt, er der også mulighed for at opleve viking wellness. Det kan være koldt at leve som viking i oktober, så i den kølige efterårsuge varmer vikingerne svedehytten op og fylder trækarret med vand, så de kan blive varmet godt igennem - og kølet af igen til en passende temperatur i friluftskarbad. Det kan opleves på udvalgte dage i løbet af ugen. Interesserede kan henvende sig til vikingebademesteren.

På feriens sidste dag - søndag 20. oktober - afholdes den traditionsrige Palnatoke Cup, som er en bueskydningskonkurrence for vikinger og publikum.

Alle dage vil der være åbent mellem kl. 10 og 16. Voksne skal betale 75 kr for at være med, unge under 18 år kommer gratis ind.

Lystfartøjsmuseet i det gamle pakhus på havnen i Hobro holder ekstraordinært åbent torsdag 17.  og fredag 18. oktober. Begge dage kan man lære at folde små papirskibe, som efterfølgende søsættes i små glas - en forenklet version af de traditionelle flaskeskibe, som man i øvrigt kan se i museets udstilling.

Museet er åbent begge dage mellem kl. 12 og 16. Voksne betaler 40 kr, unge under 18 år kommer gratis ind.

På Hadsund Egnssamling står torsdag og fredag i efterårsferien i kartoflens tegn, men under mere hyggelige former end i 1800- og 1900-tallet.
 I stedet kan man lave kartoffeltryk, og der er også en lille historisk quiz for hele familien.

Kartoflen kom til Danmark sidst i 1700-tallet, men den fik først lov til at komme på bøndernes spiseborde i løbet af 1800-tallet. Bønderne var nemlig ikke begejstrede for den til at begynde, men kartoflen indeholder meget næring, og det fandt bønderne efterhånden ud af. Så den blev efterhånden en almindelig spise, som mange dyrkede. Derfor havde de brug for alle hænder - også børnenes - til at grave kartofler op i efteråret. Og sådan opstod kartoffelferien.

Museet i Hadsund holder åbent mellem kl. 10 og 16, 17. og 18. oktober. Voksne skal betale 40 kr, og er man under 18 år kommer man gratis ind. Man skal regne med at betale et mindre materialegebyr, hvis man deltager i aktiviteten med kartoffeltryk.
Fyrkat vil summe af liv i efterårsferien.