LOKALE NYHEDER
lørdag 28. september 2019
HOBRO: Interessen for byvandringer, hvor der lægges vægt på historien, er stigende. Det oplever Nordjyllands Historiske Museum i Aalborg, og nu vil man forsøge med et par historiske vandringer i Hobro i skolernes efterårsferie.

Der gennemføres byvandring tirsdag 15. oktober mellem kl. 14 og 15, og igen torsdag 17. oktober ligeledes på en time med start kl. 14, oplyser Jens-Erik Møller fra museet.

I begyndelsen af 1800-tallet regnede katastroferne ned over Danmark. Københavns bombardement og englænderne, der tog den danske flåde i 1807, statsbankerotten i 1813 samt tabet af Norge i 1814 er blot nogle af de elendigheder, som står at læse i historiebøgerne.

Færre kender imidlertid til historierne om de prøvelser, der ramte den lille by Hobro i samme periode. To  voldsomme bybrande i både 1812 og 1813, fik have store konsekvenser for byen.

Omstændighederne omkring branden i 1813 er velbelyst gennem retsprotokollerne fra den retssag, der fulgte i brandens kølvand. Det stod nemlig hurtigt klart, at en ung pige ved navn Ane Cathrine havde anstiftet branden. På byvandringen vil man gå i den unge piges fodspor gennem byen i bestræbelserne på at finde et svar på, hvordan det egentlig kunne gå så galt.

De gamle retsprotokollerne giver et ganske godt indblik i, hvordan tilværelsen formede sig i en lille, fattig by for godt 200 år siden. Men der findes også andre beretninger, som er med til at tegne et billede af et fattigt Hobro i begyndelsen af 1800-tallet. En engelsk krigsfange ved navn James McDonald, der i 1808 blev transporteret gennem byen, beskriver blandt andet Hobros indbyggere som "aldeles ruinerede".

På museets guidede tur fortælles ikke bare om de omfattende brande, men der tegnes også et billede af Hobro, som den tog sig ud på den unge Ane Cathrines tid i begyndelsen af 1800-tallet.

Tirsdag og torsdag i efterårsferien kan man komme med på byvandringer i Hobro, hvor blandt andet historien om de to ødelæggende bybrande i hhv. 1812 og 1813 bliver fortalt.
Foto: Nordjyllands Historiske Mueseum