ØSTKYSTEN
ØSTKYSTEN
NORDJYSKE NYHEDER
mandag 23. marts 2020
NORDJYLLAND: Dansk detailhandel blev ramt af coronakrisen med tvangslukkede butikscentre og spisesteder på et tidspunkt med rekordmange ledige lokaler, viser tal fra erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk. Udviklingen med flere ledige lokaler kan fortsætte, men midt i krisen ser 2 eksperter adskillige lyspunkter.

Andelen af tomme butikslokaler svinger fra 4-5 procent i hovedstadsområdet til 9 procent i Sydjylland og 9,8 procent i Nordjylland.

Indgrebet med at tvangslukke blandt andet butikscentre, frisørsaloner og spisesteder for at skærpe indsatsen mod coronavirussen sker på et tidspunkt, da Danmark aldrig har haft så stor en andel udbudte eller ledige butikslokaler.

- I sidste kvartal af 2019 lå udbuddet på 6,6 procent, og dét var rekord. I 1. kvartal af 2020 er udbuddet af tomme butikslokaler vokset yderligere og udgør nu 6,7 procent af de samlede butiksarealer. Det er endnu en ny rekord; vi har ganske enkelt ikke registreret højere tal, siden statistikken blev lanceret tilbage i 2003. Før finanskrisen fra 2008 lå udbuddet på blot 2 procent, siger analytiker Nicholas McFall fra Ejendomstorvet.dk i en pressemeddelelse.

I hele landet findes godt 12,5 millioner butiks-kvm, og ved 839.900 kvm hænger skilte med "til leje" eller "til salg" i vinduet.

Den stigende tomgang skyldes især stigende internethandel, og 2 eksperter frygter endnu flere tomme butikslokaler, men ser samtidig lyspunkter for detailhandlen under krisen.

- Udviklingen er ingen overraskelse, og vi forventer, at tomgangen fortsætter opad, for med øget nethandel har Danmark ikke brug for så mange butikker mere. Langtidseffekten af coronakrisen er svær at vurdere, men butikkerne må nok belave sig på at skulle holde lukket længe.

De 2 eksperter glæder sig over, at der er bred opbakning til frisører, restauratører og andre selvstændige, som bliver hårdt ramt af indgrebet.- Der er massiv opbakning fra for eksempel Folketinget, banker, realkredit og kommuner, så viljen er til stede, og det er vigtigt. Vi ser også en masse kreative forsøg på at fastholde omsætning: Biltema tilbyder levering ved bilen, så man ikke behøver udsætte sig for risiko ved at komme ind i butikken, og nogle spisesteder er begyndt at tilbyde takeaway. siger Per Nyborg.

Frank Heskjær fra EDC Erhverv Poul Erik Bech ser positivt på Folketingets hjælpepakker, ikke mindst at selvstændige kan få refunderet 100 procent af de faste omkostninger.

- Fremover må kommunerne være mere lempelige med regler om, hvad tidligere butikslokaler kan bruges til, så de ikke bare fortsætter med at stå tomme, siger han.