ØSTKYSTEN
ØSTKYSTEN
LANDSNYHEDER
tirsdag  17. marts 2020
HELE LANDET: - Det giver ingen mening, at håndværkere ikke kan blive lukket ind på skoler og andre offentlige bygninger for at arbejde, selvom de offentlige institutioner er lukket ned for personale og studerende. Det er oplagt f.eks at male, mens lokalerne er tomme - og ingen vil være i fare for at blive smittet med corona.

Ordene kommer fra direktør Ole Draborg fra Danske Malermestre efter, at det offenlige Danmark er lukket ned i kølvandet på regeringens anbefalinger. Personale og elever sendt hjem, så der er optimale betingelser for håndværkere.

- Håndværkerne kan gå i fred og ro i de tomme bygninger og få ordnet opgaver og projekter. Jeg mener, at det er en overtolkning af regeringens anbefalinger, at pedellen ikke kan komme og åbne bygningerne for håndværkerne. Ingen ville være i fare for coronasmitte, siger Ole Draborg.

Aalborg Universitet har for eksempel både offentliggjort på deres facebookside og en nyoprettet corona-hjemmeside, at alle universitets bygninger er lukket. Det er derfor ikke muligt at komme ind på universitet, hverken med kort eller kode.

SMVdanmarks chefjurist Peter Andersen mener ikke som udgangspunkt hverken bygherrer eller entreprenører kan påberåbe sig corona som begrundelse for enten at standse et byggeri eller forlade en byggeplads.  Den generelle risiko er i sig selv ikke nok.

Der kan dog opstå situationer, hvor corona kan være grundlag for en force majeure situation, eksempelvis hvis der er konstateret smittede på byggepladsen. Også hvis arbejdet foregår på et plejehjem i drift, vil en standsning kunne begrundes med henvisning til force majeure.

Der skal altså nogle ekstraordinære konkrete kvalificerede forhold til, før bygherren eller entreprenørerne kan påberåbe sig force majeure som begrundelse for at forsinke, lukke eller udeblive fra et byggeri, lyder Peter Andersens vurdering.
 

Det er oplagt, at håndværkere kan arbejde i de lukkede offentlige bygninger som f.eks. skoler, mener blandt andre Ole Draborg, Danske Malermestre.