LANDSNYHEDER
onsdag 4. september 2019
HELE LANDET: I jagten på at nå en reduktion af drivhusgasser med 70 pct. i 2030 har Regeringen en stærk allieret.
 
49 pct. eller knap halvdelen af landets boligejere kunne nemlig finde på at lave investeringer i deres bolig, hvor det vigtigste er at gøre boligen mere klimavenlig. Det fremgår af en ny undersøgelse, som analysebureauet Epinion har foretaget for ejendomsmæglerkæden Nybolig.
 
-Det er utroligt positivt, at danskerne er så opmærksomme på klimadagsordenen og parate til at selv at bidrage ved at gøre deres boliger mere bæredygtige. Ud over at reducere udledningen kan klimaoptimering også give boligen en værdiforhøjelse, siger Peter J. Mattsen, direktør i Nybolig.
 
I 2018 præsenterede den nu tidligere VLAK-regering det ambitiøse klimaudspil "Sammen om en grønnere fremtid". Heri står der bl.a., at Danmark skal nedbringe udledningen fra ikke-kvotebelagte sektorer, der bl.a. dækker over transport og boliger, med 39 pct. i 2030 i forhold til 2005.
 
Samtidig har Danmark i FN-regi påtaget sig det langsigtede mål om at blive et klimaneutralt samfund i 2050.
 
-Der er et kæmpe reduktionspotentiale i boligmassen. Skal vi for alvor rykke på det her område, er det afgørende, at boligejerne tager ansvar selv. Man kan selvfølgelig også vælge at lovgive eller lave diverse tilskyndende ordninger, men vi tror, at der er størst chance for at komme i mål, hvis vi alle sammen er engagerede og tager et ansvar med vores boliger, siger Peter J. Mattsen.
 
Der er en række steder at sætte ind, hvis man vil gøre alvor af de grønne opgraderinger. Disse er bl.a. inden for varme, isolering, solenergi, ruder og belysning.
 
-Oliefyret kan fx erstattes, og ekstra isolering af din boligs loft eller hulmure kan også give store besparelser. Montering af solceller kan også være et fornuftigt skridt i en grønnere retning, Det kan også være fornuftigt at tjekke boligens vinduer for utætheder for at undgå varmetab og fugtskader på sigt. Hvad angår belysning kan du nemt og billigt udskifte gamle energislugende pærer indendørs såvel som udendørs, siger Peter J. Mattsen.