LOKALE NYHEDER
søndag 14. april 2019
ØSTKYSTEN: Ny sommerhusregler betyder, at mange pensionister overvejer at skifte parcelhuset ud med et sommerhus til helårsbeboelse, men er samtidig bekymrede for udgifterne.

De nye sommerhusregler betyder, at pensionister har ret til at have helårsbolig i sommerhuset, når huset eller sommerhusgrunden blot har været ejet i et år. Hidtil har pensionister først opnået denne ret efter otte års ejertid.

Ved pensionister forstås i denne sammenhæng: Personer, der har ret til folkepension,  efterlønsmodtagere, personer over 60 år, der er gået på pension med en tjenestemandspension eller privat pensionsordning samt førtidspensionister.

- Vi forstår det godt, når seniorer drømmer om at sælge boligen og investere i et sommerhus til helårsbeboelse i stedet for. Derfor handler det også om at klæde dem bedst muligt på, inden de køber. Med nogle simple greb, kan huset blive energieffektivt, hvilket både kan mærkes på forbruget og give god samvittighed i forhold til miljøet, siger Preben Merrild Angelo, direktør i RealMæglerne og BoligOne.

Vedrørende energiforbruget, når sommerhuset skal være i brug året rundt, er det i første omgang vigtigt at skelne mellem nye og gamle sommerhuse.

Ældre sommerhuse er som regel dårligt (eller slet ikke) isolerede, og langt de fleste opvarmes vha. El-radiatorer. Nye sommerhuse er bedre til at holde på varmen, og nogle af dem er ligeledes udstyret med en varmepumpe.

- Når du sælger parcelhuset og flytter i sommerhus, skal du være opmærksom på, at dit energiforbrug vil blive større pr. kvadratmeter. Til gengæld er huset formentlig også mindre, og dermed er der også færre kvadratmeter, der skal varmes op i de kolde måneder, fortæller Tine Steen Larsen, lektor ved Institut for Byggeri og Anlæg hos Aalborg Universitet.

El er cirka 2,5 gange så dyrt som fjernvarme, men El er den mest oplagte opvarmningsform, da fjernvarmenettet ikke rækker ud til sommerhusområderne. Jordvarmeanlæg kan også være en løsning, men ønsker man at benytte det sammen med et vandbaseret anlæg til opvarmning, bliver det en større udskrivning.

- Du kan reducere el-regningen ved at investere i en varmepumpe og et solcelleanlæg. Det er to forbedringer, som er tjent hjem i løbet af få år i form af besparelser på varmeforbruget, fortæller Tine Steen Larsen.

Et sommerhus, der bruger 10.000 kwh om året, vil kunne halvere el-forbruget vha. en varmepumpe.

Den kan enten erstatte eller supplere el-panelerne, hvilket er særlig fordelagtigt, hvis man bruger sit sommerhus om vinteren. Varmepumpen er op til 3 gange så effektiv som en el-radiator.


Efterisolering kan betale sig
- Men betal lidt mere for én, der er støjsvag, og som kan gå ned til 5 grader, så den kan holde sommerhuset frostfrit, hvis der igen skulle opstå længere perioder, hvor sommerhuset ikke benyttes. På den måde kan du spare en del i forhold til en pumpe, der kun kan gå ned til 15 grader, forklarer hun.

En anden lavthængende frugt er efterisolering af huset. Det vil typisk være i form af udvendig beklædning, der afsluttes med en ny facadebeklædning, da der ikke er nok hulmur/hulrum i det eksisterende hus.

- Det vil ikke alene betyde store besparelser på varmen, men også betyde bedre komfort. Dine vægge vil ikke føles kolde, der vil ikke opstå kondens ved de mange kuldebroer, og indeklimaet vil blive væsentligt bedre, forklarer Tine Steen Larsen.

Sanne Saabye fra RealMæglerne i Sæby er blandt de ejendomsmæglere, som møder seniorer, der overvejer at købe et sommerhus for at nyde sommerhusejerlivet på mere permanent basis.

- Senest har jeg mødt et par, der ville sælge huset og kunne få en pæn fortjeneste ved det. I stedet ville de flytte i sommerhus. Men de endte med at springe fra, fordi de var bange for, at varmeforbruget ville blive for stort, fortæller Sanne Saabye.

Tine Steen Larsen