LOKALE NYHEDER
tirsdag 9. april 2019
HOBRO: Vikingecenter Fyrkat indleder 2019-sæsonen skærtorsdag 18. april, og det sker med besøg af arkæolog Ken Ravn Hedegaard, der fortæller om vikingetidens bronzesmykker og støbeteknikker. Samtidig åbner en ny museumsbutik ved Fyrkat Møllegaard.

2019 bliver en alsidig sæson på Fyrkat, hvor publikum i løbet af sommeren kan opleve alle facetter af vikingelivet. Når sæsonen indledes i påsken, bliver det blandt andet med fokus på vikingesmykker. Her vil arkæolog Ken Ravn Hedegaard vise, hvordan vikingerne lavede bronzegenstande og den omfattende proces, der lå bag, når man i vikingetiden støbte for eksempel smykker.

Først blev en model lavet af voks, knogler eller træ, og derefter lavede man en form af ler med udgangspunkt i modellen. Den skulle lufttørre og først derefter kunne selve smykket støbes. Til sidst blev smykket pudset og gjort pænt, som det skinnede smykke, det var. Alt sammen en tidskrævende proces, som i mange tilfælde har været en større investering for den enkelte vikingefamilie.

Fra skærtorsdag 18. april til og med 2. påskedag 22. april vil publikum på vikingegården, der en del af Vikingecenter Fyrkat, få et indblik i hele den omfattende proces, og man har mulighed for at se rekonstruerede smykker fra vikingetiden på allertætteste hånd.

Når sæsonen indledes, bliver det også goddag til en ny butik, som ligger i forbindelse med Fyrkat Møllegaard - ikke langt fra det sted, hvor ringborgen lå.

I disse dage arbejder personalet på Vikingecenter Fyrkat på højtryk for at blive klar til at åbne den nye butik, så der nu er hele to butikker fyldt med vikingevarer som eksempelvis bøger, vikingesmykker, skind og mjød - den gamle butik ved vikingegården, og den nye på vejen op til selve borgområdet.

Fremover skal publikum gennem den ny butik for at komme til borgområdet og det rekonstruerede langhus.

Vikingegården er den første del af Fyrkat, som man møder, når man kommer kørende fra Hobro. Ni gule huse opført af egetømmer og med lerklinede vægge og stråtag udgør tilsammen rekonstruktionen af stormandsgård, som den så ud på Harald Blåtands tid. Udover butik og billetsalg rummer husene beboelse og værksteder. Det er her, at publikum i påskedagene kan opleve Ken Ravn Hedegaard fortælle om bronzestøberi.


En lille kilometer længere ude ad vejen langs Fyrkat Langsø lå ringborgen Fyrkat. Borgen har været et storslået bygningsværk med volde, voldgrav, 16 store træhuse og flere mindre bygninger, men den eksisterede kun kort tid. I dag viser jordvolde, hvor borgen lå, og hvid sten indenfor voldene markerer, hvor husene lå. Uden for borgområdet har man rekonstrueret et af de imponerende langhuse.

I løbet af sommersommersæsonen kan man opleve forskellige vikingeaktiviteter ved vikingegården og på området, hvor den gamle ringborg Fyrkat lå.  6. og 7. juli, vil området, hvor borgen i sin tid lå, være skueplads for det populære og meget besøgte Fyrkat Vikingemarked.

I påsken er der åbent alle dage mellem kl. 10 og 16. Voksne betaler 75 kr og børn under 18 år har gratis adgang.

I påsken kan man på Vikingecenter Fyrkat se Ken Ravn Hedegaard arbejde med bronzegenstande - lige fra arbejdet med at lave selve støbeformen til det sidste detaljearbejde på det færdige smykke.

Foto: Nordjyllands Historiske Museum