LOKALE NYHEDER
torsdag 14. marts 2019
HOBRO: Et forskerhold fra Ludwig Boltzmann Instituttet på universitetet i Wien vil ved hjælp af avanceret teknologisk udstyr spændt efter terrængående maskiner, gennemlyse jordlagene og dermed hente ny viden frem om blandt andet Fyrkat ved Hobro.

Det sker s
åledes uden at der sættes en skovl i jorden.

Ud over Fyrkat er det tanken, at unders
øge Aggersborg ved Limfjorden, Nonnebakken i Odense og Borgring ved Køge.

Ved hj
ælp af avanceret opmåling af forskellene i jordlaget kan forskerne se arkæologiske strukturer som f.eks. volde, voldgrave samt måske også huse og veje. Forskerholdet har erfaringer fra en række af Europas væsentligste fundsteder, som f.eks. Stonehenge i England og senest ved fundet af en skibsgrav fra vikingetiden i Norge.

Nu er turen kommet til Danmarks ringborge fra vikingetiden. Harald Bl
åtand lod borgene opføre omkring år 980, og de har udgjort kæmpemæssige bygningsværker, der med deres jævne fordeling over landet har været væsentlige i samlingen af riget og forsvaret mod ydre fjender. Det er håbet, at analyserne kan vække den skjulte borg ved Nonnebakken til live, og at de endnu ikke udgravede dele af Aggersborg, Borgring og Fyrkat kan kaste ny viden af sig.

Unders
øgelserne er resultat af et samarbejde mellem Odense Bys Museer, Nordjyllands Historiske Museum, Vesthimmerlands Museum, Museum Sydøstdanmark, Aarhus Universitet og Ludwig Boltzmann Instituttet for Archaeological Prospection and Virtual Archaeology i Wien.

Opm
ålingerne foretages i slutningen af marts, hvor maskiner med det teknologiske udstyr spændt efter sig vil køre over arealerne. Efterfølgende forestår et stort tolkningsarbejde, som foretages af de danske arkæologer og forskerholdet fra Wien i et tæt samarbejde.

Forskerholdet vil være ved Fyrkat 18 og 19 marts.
Med avanceret teknologisk udstyr påspændt terrængående maskiner vil forskere gennemlyse jordlagene ved Fyrkat og forhåbentlig hente ny viden om ringborgen. Her ses maskinen ved Stonehenge i England.
 Foto: Nordjyllands Historiske Museum