LOKALE NYHEDER
mandag 4. marts 2019
HELE LANDET: Selvom det er mange år siden, det var moderne at bo i kollektiver, ser det faktisk ud til, at det igen er blevet trendy at dele bolig sammen med andre familier. Ifølge tal fra Danmarks Statistik er antallet af boliger, hvor flere familier bor sammen, nemlig steget med 69.727 fra 2009 til 2019, fra 164.492 til 233.219 boliger.
 
Den tendens har ejendomsmæglerkæden Nybolig også bemærket.
 
-Det er primært folk med familierelationer, der vælger at bo sammen, fordi det er mere praktisk med flere generationer i hustanden. Større fleksibilitet med børn og arbejdsliv og en mulighed for at komme tættere på hinanden, siger Thomas Hovgaard, der er kommunikationschef i Nybolig.
 
Ved at dele en bolig vil man ifølge ham typisk kunne spare på boligudgifterne.
 
-Det er alt andet lige billigere at være flere om at dele terminerne og ejendomsskatterne, plus der kan være en masse stordriftsfordele, fx flere om en bil og muligheden for at spise sammen, fortæller Thomas Hovgaard.
 
 
Hvorfor antallet af boliger er steget så markant de sidste ti år, kan der ifølge Thomas Hovgaard være flere forklaringer på.
 
-De høje boligpriser i universitetsbyerne kan få de studerende til at blive boende hos deres forældre længere end tidligere, fordi de ganske enkelt ikke har økonomi til at købe en lejlighed i byen, hvilket særligt gælder hovedstaden, som har de højeste kvadratmeterpriser på lejligheder, men også det faktum, at begge forældre i en børnefamilie dyrker deres karriere, kunne være en forklaring på, at det er praktisk at have bedsteforældrene tæt på, så de kan træde til i en travl hverdag, forklarer Thomas Hovgaard og fortsætter:
 
-Og så ser vi også nære vennepar, som deler bolig, fordi de også deler værdier. Nogen gange kan det måske være nemmere at være sammen med venner end familie. I det hele taget er udviklingen også et udtryk for en stigende deleøkonomisk tendens.