ØSTKYSTEN
ØSTKYSTEN
KULTUR
Fredag 26. juni 2020
NORDJYLLAND: Fra og med lørdag 27. juni kan man komme på museum til halv pris på ni nordjyske museer under Nordjyllands Historiske Museum. Ordningen gælder i skolernes sommerferie til og med søndag 9. august. Rabatten er muliggjort via den sommerpakke til kulturen, som regeringen og en række støttepartier vedtog i den forløbne uge.

Det er museer i Aalborg, Hobro, Mariager, Hadsund og Rold, der nu bliver billigere at besøge i en periode, og museet håber naturligvis, at det vil få flere både lokale samt danske og udenlandske turister til at lægge vejen forbi. Rabatten ydes på en almindelig voksenbillet og kan ikke kombineres med andre rabatter.

De to vikingemuseer Lindholm Høje Museet i Nørresundby lige nord for Aalborg og Vikingecenter Fyrkat ved Hobro har en ordinær voksen-billetpris på 75 kr. Den falder i sommerferien til 37,50 kr. Børn under 18 år har i forvejen gratis adgang, så en hel familie kan komme på museum for 75 kr.

Endnu billigere bliver det på syv andre museer, som normalt har en entré-pris på 40 kroner. Den kommer i skolernes sommerferie til at lyde på bare 20 kr. Det drejer sig om følgende museer:

Aalborg Historiske Museum, Hobro Museum, Lystfartøjsmuseet, Mariager Museum, Cirkusmuseet i Rold og Hadsund Egnssamling og Møllehistorisk Samling
Baggrund

Der er afsat i alt 376,5 millioner kroner til aktiviteter på kulturområdet. Af disse går 181,7 millioner kroner til at give rabat på kulturoplevelser i skolernes sommerferie.

I skolernes sommerferie er det billigere at besøge de nordjyske museer.
Læs nedenfor:
Har brugt et år på at oversætte klassisk kinesisk værk
På museumsbesøg til havl pris
Mandag 29. juni 2020
ALS: Der er slået tekstmæssigt bro mellem Nordjylland og en af verdenslitteraturens ældste og mest medrivende tekstsamlinger, kinesiske "Sangenes bog" del 1 "Viser fra landene" en klassiker med Kinas ældste viser og sange fra omkring 1100 før vores tidsregning.

Det er forfatter og oversætter Hugo Hørlych Karlsen, der gennem de seneste par år har afsluttet et større oversættelsesarbejde af i alt fire klassiske kinesiske værker.

Hugo Hørlych Karlsen har stået for oversættelsen i sit hjem i den nordøstlige del af Als på toppen af Havbakkerne med udsigt over Kattegat.

Oversættelsen er illustreret med den kinesiske tekst. Viserne er letlæselige og enkle og samtidig uhyre nuancerede i deres beskrivelser af dagliglivet og menneskene i Kina for mere end 2000 år siden. Enkelt, åbent og dybdeborende udtrykker de dybe, almenmenneskelige følelser, samtidig med at der er en individuel friskhed i vise efter vise. Det magiske og sublime i det enkle, oplyser oversætteren.

Der er viser om forførelser, hvor det fremstilles, så læseren på urovækkende måde bliver i tvivl om, hvem der er forføreren og hvem offeret. Viser om lidenskabelige kvinder og længselsfulde mænd, om helteskikkelser og skurke, om ulykkelige forelskelser og gribende elskovsmøder, om stærke kvinder, der nægter at underkaste sig ægteskabstvang, om bedragerne og de bedragne, om skatternes åg på det menige folks skuldre, om krigenes forfærdende vilkår for soldaterne og deres pårørende, om naturens uendelige skønhed og dens betydning for menneskenes liv.

Samtidig med oversætterarbejdet har han skrevet og udgivet ebogen "Kinesisk medicin og kultur før og nu. Omkring Rhonda Chang og  Meridianer og eksistens III". Med denne ebog afslutter Hugo Hørlych Karlsen hermed en serie på tre ebøger under fællestitlen "Meridianer og eksistens".

Rhonda Chang har skrevet to epokegørende fremstillinger af kinesisk politik, kultur og medicin før og nu. De beskrives i denne ebog klart og indførende. Samtidig er der analyser af centrale kinesiske og japanske film og deres brug af de klassiske tekster. Desuden belyses, hvor vigtig Rhonda Changs analyser er for oversættelsen af tegnene i de klassiske kinesiske værker til vestlige sprog.

De andre store klassiske kinesiske værker, Hugo Hørlych Karlsen har oversat, er "Den Gule Kejsers klassiker om indre medicin", "Klassikeren om de vanskelige områder" og "Daode jing. Klassikeren om vejen og kraften". Alle skrevet i Kina omkring 500-200 f.v.t..

Forfatter og oversætter Hugo Hørlych Karlsen
Forsiden af "Sangenes bog"
Fredag 3. juli 2020
HADSUND SYD: Billedkunstner Anette Toftegaard udstiller i juli og august måneder nogle af sine værker hos Mariagerfjord Golfklub

Om sig selv siger hun blandt andet:- Jeg er født og opvokset i Hadsund, og har hele mit liv været inspireret og fascineret af den smukke natur her i området. Det billedlige udtryk har altid interesseret mig, og især har mit fokus været på stemning, farver, lys, enkelhed og sanselighed. Jeg har tegnet lige siden jeg kunne holde på en blyant, og har i barne- og ungdomsårene desuden malet lidt akvarel, inden jeg faldt for oliemalingen, som jeg føler er det helt rigtige medie til mine landskabsmalerier. Gennem den kunstneriske proces det er at se motivet i naturen og sidenhen få det udtrykt på lærred får jeg en utrolig glæde, energi, inspiration og ro.

- Jeg holder meget af enkel skønhed og de mange stemningsindtryk jeg får i naturen, lader jeg i den kunstneriske proces komme til udtryk på lærredet.   Mine malerier ender som regel med at være æstetiske, enkle, rolige og med masser af rummelighed, samt fokus på farver og lys.
Hun har deltaget i en del censurerede udstillinger gennem årene, og det har været både spændende og lærerigt. Derudover har hun haft kontakt til en del kunstforeninger, hvor hun har udstillet.
-        
- Alt i alt mange dejlige oplevelser, og kontakt med mange skønne mennesker. Især har jeg i forbindelse med salg til private været utroligt glad og berørt over at kunne overdrage nogle af mine "Havnø" malerier til et ægtepar, som faktisk boede på Havnø, men skulle flytte, og gerne ville have "en bid af Havnø" med sig til deres nye hjem, siger hun.

-Jeg ser altid alting med en kunstners øjne, får inspiration og ideer alle vegne, tager indtryk og stemninger til mig - og det har nu også udmøntet sig i en interesse for fotografi. En lidt anden vej at gå end oliemaling, men at arbejde med komposition, farver, lys og æstetik falder fuldstændig i tråd med det velkendte ved malerierne. Det er bestemt en kunstart jeg vil forsøge at gå ind i og udforske nærmere. Det er helt nyt og spændende, og jeg glæder mig til at opleve mulighederne og motiverne - en ny kunstnerisk rejse er begyndt.

- Som altid er udstilling åben for alle interesserede og netop nu, er der i forbindelse med besigtigelse af kunsten, rig lejlighed til at nyde den flotte udsigt over Mariager Fjord og evt. nyde en drink på terrassen, siger Bent Roland Nielsen, Mariagerfjord Golfklub.

HADSUND SYD: Billedkunstner Anette Toftegaard udstiller i juli og august måneder nogle af sine værker hos Mariagerfjord Golfklub