ØSTKYSTEN
ØSTKYSTEN
KIRKESIDEN
Als kirke
Ø. Hurup kirke
Foto: Iben Brejner Højgaard
ØSTER HURUP:  Det var på forhånd lovet, at alle sanser skulle i brug ved familiegudstjenesten Skærtorsdag i Øster Hurup kirke, og det kom de.

Der blev blandt andet budt på et måltid i kirkens midtergang, hvor der var dækket et langt, smukt pyntet påskebord. Desuden var kirken pyntet med blomster i påskens farve.

Efter at alle var bænket ved bordet fortalte sognepræst Iben Brejner Højgaard menigheden om udfrielsen fra Ægypten, og hvordan Jesus gav det jødiske påskemåltid et nyt indhold, da han indstiftede nadveren.

Efter gudstjenesten stod den på æggejagt på kirkegården, og der var mange påskeæg til de deltagende børn og voksne.

En festlig og anderledes gudstjeneste.
Efter gudstjenesten gik jagten ind efter påskeæg på kirkegården.
Torsdag 18. april 2019
Det store kor i Øster Hurup kirke
Lørdag 11. maj 2019
Efter to vellykkede forårskoncerter i Øster Hurup og Als kirker har koret slutter sæsonen. Det skete fredag aften i menighedshuset i Als, hvor kormedlemmerne hyggede sig sammen.

Den første koncert løb af stablen i Øster Hurup kirke. hvor der var pænt besøg, men et par dage efter var der fuldt hus i Als kirke. Begge steder høstede kirkekoret under ledelse af organist Troels Kold stort bifald.

Programmet bød på førstesatsen fra Johannes Brahms' storværk "Ein deutsches Requiem",  og man tog Mozarts 'Introitus' til hans "Requiem" op igen, De klassiske mesterværker blev suppleret med nogle danske ny-klassikere, af  Alberte, Anne Linnet, Tommy Seebach og Kim Larsen.

I Als var der kørt et stort flygel ind i kirkerumemt, som pianisten lili Olesen spillede på. I Øster Hurup kirke måtte man undvære det fornemme instrument. Her er der ikke plads.

Kirkekoret holder en velfortjent ferie. Nogle medlemmer medvirker dog ved de ugentlige sommer syng-sammen aftner på havnen i Øster Hurup.
Korleder Troels Kold byder velkommen til forårskoncerten i Øster Hurup kirke.
Foto: Iben Brejner Højgaard
Foto: Iben Brejner Højgaard
Foto: Iben Brejner Højgaard
Over 200 mennesker overværede koncerten mandag eftermiddag i Øster Hurup kirke.
Mandag 8. juli 2019
ØSTER HURUP: Over 200 mennesker, egentlig flere end Øster Hurup kirke kan rumme, overværede mandag eftermiddag orgelkoncerten med organist Kristian Marius Andersen.

Alle bænke var overfyldte, samtlige klapstole var i brug, folk sad på knæfald og gulv og desuden på bænke, som graver Torben Overgaard slæbte ind fra kirkegården til det lille våbenhus. Enkelte blev der dog ikke plads til.

Kristian Marius Andersen gav en koncert, som alle sent vil glemme. Et spændende program, sammensat af Bach og de store, romantiske huskomponister, viste sider af kirkens lille orgel, som ingen havde kunnet forestille sig, og han lokkede såvel varme, blidhed og stor dramatik ud af det lille instrument.

Og da han sluttede koncerten med at improvisere over tre af de melodier, et ivrigt publikum havde foreslået: "Det dufter lysegrønt af græs", "Du kom med alt det der var dig" og "Hil dig, Frelser og Forsoner". Ja, selv Lyse nætter kom med i puljen, måtte alle overgive sig til en sand orgelmester.

Det blev en uforglemmelig dag i Øster Hurup Kirke.

Der deltog ca. 300 mennesker i fællessangen på nordmolen.
Torsdag 11. juli 2019
Der var dobbelt op på havnen i Øster Hurup onsdag aften. Først blev der budt på aftensang, og derefter stod den på jazzandagt på restaurant Neptuns terrasse.

Der var mange mennesker både til fællessangen og den efterfølgende andagt.

Vejret var med begge arrangementer. Fællessangen blev indledt kl. 20, og Troels Kold, i spidsen for Als- Øster Hurup kirkekor, der sang for, anslår, at ca. 300 mennesker deltog

Efter sangstemmerne var blevet rørt på nordmolen begav mange sig mod terrassen, der ikke kunne rumme de mange mennesker, således bænkene på havnen i området samt en del af ydermolen måtte tages i brug til de knap 200 mennesker, der ønskede at overvære jazzandagten.

- Der var dog ikke siddepladser til alle, men det blev taget med godt humør, siger Troels Kold.

Sognepræst Anne Bundgaard Hansen holdt en kort prædiken med udgangspunkt i titlen på mindebogen om Peter Bastian, "Altid allerede elsket", hvorefter jazztrioen "Between the lines" gav de fremmødte en stor musikalsk oplevelse.

Den spændende forsanger Line Ullits Mortensen, der selv har skrevet størstedelen af trioens sange, viste, på trods af en nyligt overstået sommerinfluenza, sin stemmes virtuositet og sin dybe indlevelsesevne. Hun blev tilsvarende virtuost og raffineret akkompagneret af Jakob Mygind på saxofon og Carsten Kær Nielsen på klaver.

Det blev en smuk og stemningsfuld aften for de mange mennesker på Øster Hurup Havn.
Torsdag 1. august 2019
Eftermiddagskoncerten med jazztrioen "Organic3" i Als kirke, onsdag, blev en stor succes.

Kirken var fyldt med mennesker, da trioen, der fremførte jazz-versioner af 10-12 af de mest kendte danskle salmer. indledte koncerten.

Niels Ole Sørensen, der leder trioen fra sit kæmpe store Hammond Orgel, og som til daglig er organist i Frederikshavn, har lavet mange jazzarrangementer over de salmer, han spiller søndag efter søndag i sin kirke. Sammen med Uffe Steen på guitar og Esben Bach på trommer skaber han et lydunivers, der på én gang er lyrisk og melodiøst, festligt og til tider voldsomt.

De mange mennesker i kirken applauderede voldsomt efter sidste nummer og fik fremtvunget "Du, som har tændt millioner af stjerner" som ekstranummer, og alle gik glade hjem.
Organic3 i Als kirke
kirken i Als var fyldt med mennesker til koncerten.
Als Øster Hurup Kirkekor
Lørdag 14, september 2019
ALS/ØSTER HURUP: Sangkoret tilknyttet kirkerne i Als og Øster Hurup har i dag, lørdag, 14. september eksisteret i 30 år.

Jubilæet blev kort markeret i forbindelse med, kirkekoret holdt øveaften torsdag i menighedshsuet i Als. Medlemmerne og korleder Troels Kold ønskede hinaden tillykke over et glas champagne, og derefter fortsatte man øveaftenen op til en en række arrangementer, hvor koret medvirker.

Elisabeth Svenstrup fra Bælum var den første korleder, og da menighedshuset i Als endnu ikke var færdigbygget, foregik korprøverne, med 21 kormedlemmer, de første måneder i dagligstuen hos præsteparret Gunda og Bendt Johansen. Da byggeriet var færdigt i december samme år, rykkede koret ind - og har lige siden haft menighedshuset som ugentlig "arbejdsplads".

Thilde Madsen fra Visborg overtog lederskabet i august 1991, og da hun allerede i december flyttede til Randers, blev hun afløst af organist Gunda Johansen som korleder. Koret voksede støt og indgik i et antal kirkelige handlinger gennem kirkeåret (påske, høst, udendørs andagter i Fruerlundparken m.m.). Sideløbende med det opbyggede koret en tradition for forårs- og julekoncerter i begge kirker.

Da Gunda gik på pension i august 2008, overtog hendes afløser som organist, Troels Kold, rollen som korleder, og lige siden har han stået i spidsen for koret. Gennem årene er koret vokset til ca. 40 medlemmer og har under sognepræst Iben Brejner Højgaard udvidet de kirkelige opgaver med bl.a. Alle Helgen og Kyndelmisse, lige som koret synger ved mange forskellige lejligheder og steder uden for kirkernes rum.

Havnen i Øster Hurup er den perfekte tumleplads for koret om sommeren, hvor dets ugentlige fælles aftensange i juli samler flere hundrede deltagere i al slags vejr. Også korets årlige havnekoncert er altid velbesøgt, og det er også fast deltager i det store, årlige fælles Øster Hurup-arrangement "Musik på Havnen".

Om vinteren har koret, i samarbejde med Dagli'Brugsen og Event Øster Hurup, opbygget en ny årlig tradition med en nytårskoncert i Multihuset, hvor valsemusik for kor og klavertrio blandes med fyrig cancan. Som det eneste af korets aktiviteter tages der her entré.

Der holdes en form for jubilæumskoncert 30. oktober, hvor koret sætter et projekt i søen i Als Hallen, som det håber også vil blive en tradition: I samarbejde med Als Sport og Event holdes der i forbindelse med "Spil Dansk Ugen" en kombineret "Alsang, Halsang, Samsang og Korsang", hvor koret på skift med publikum vil synge sig igennem den danske sangskat.

- Kombinationen af korets gennemarbejdede klang og fællessangen med publikum er altid en del af korets koncerter, og vil denne aften blive rendyrket, så rollerne bliver jævnbyrdige. Begrebet "Alsang" vil denne aften blive lig med "Alssang", og adgangen er gratis, siger korleder Troels Kold.

Koret giver også jævnligt koncerter i kirker rundt omkring i Himmerland, og for nogle år siden rejste det til Krakow, hvor det sang i to af byens største kirker - bl. medvirkede det i Mozarts Requiem i den kæmpe store domkirke.

Det er således et 30 år ungt kor, der har appetit på korlivet og ser frem til masser af fremtidige møder med menighed, publikum, folk og fæ alle steder og på alle tidspunkter!

Nye medlemmer optages gerne. Interesserede kan kontakte korlederen. Man kan se adresse og nummer på
www.alskirke.dk, hvis man har lyst til at synge "stor musik i små sogne", som er korets motto.

Korleder Troels Kold